BLOGGER NEDIR?
Blogger, ücretsiz olarak blog sahibi olmanızı sağlayan servislerden birisidir. Google’ın sahip olduğu bir hizmet olan Blogger’a kayıt olduğunuzda .blogspot.com uzantılı bir blogunuz olur. Biz kayıt olduk ve degnekcom.blogspot.com adlı bir blog aldık. Siz de istediğiniz bir adı, eğer daha önceden alınmamışsa, blog olarak alabilirsiniz.
Başta da söylediğim gibi Blogger’ın arkasındaki Google desteği şüphesiz onu blog servisleri arasında en iyilerden biri yapıyor. Blogger’dan aldığınız bir blogu yönetmek de oldukça kolay.Panelinizden basit bir şekilde yazınızı ekleyip hemen yayınlayabiliyorsunuz. Ayrıca blogunuz için hazır temalardan birini seçebiliyor veya başkaları tarafından kodlanmış temaları blogunuz için yükleyebiliyorsunuz.
Tüm Google hizmetlerinde tek bir hesap üzerinden kayıt olunabildiği gibi Blogger için de bu geçerli. Bir gmail hesabınız var ise eğer hemen Blogger.com adresinden blogunuzu alabilir, gmail hesabınız yoksa da hemen Google’a kayıt olarak başlayabilirsiniz.
Gmail nedir?
Gmail, (Google e-mail) Google’ın ücretsiz web posta hizmetidir. google arama teknolojisi ile bütünleşik olarak sunulan Gmail, (günden güne artan) 2.600 megabaytın üzerinde saklama alanına sahiptir. Tüm önemli iletilerinizi, dosyalarınızı ve resimlerinizi sonsuza dek saklayabilir, aradığınız herhangi bir bilgiyi bulmak için çabuk ve kolay bir şekilde arama yapabilir ve iletilerinizdeki bilgileri ileti dizilerinin bir parçası olarak görüntüleyerek daha iyi yorumlayabilirsiniz.
Gmail’de, açılır pencereler veya hedefsiz reklam bantları yoktur, sadece küçük metin reklamları vardır. Reklamlar ve ilgili bilgiler iletilerinizle ilişkili olduğu için rahatsız edici olmadıkları gibi, işinize de yarayabilirler.
Gmail, anlık mesajlaşmayı e-posta deneyimiyle birleştirir; böylece çevrimiçi olduğunuz süre içinde arkadaşlarınızla daha yakın bir iletişim kurabilirsiniz. Kullanımı kolay, verimli ve hatta eğlencelidir. Gmail'in e-posta hakkındaki düşüncelerinizi değiştireceğinden emin olabilirsiniz. Gmail, Google’ın e-postaya yaklaşımıdır.
GOOGLE TAKVIM NEDIR?
Bu hizmetten internet kullanıcılarının yararlanması için Google'a üye olmaları (Google Account) gerekmektedir. Google Calendar’da doğal olarak ajax uygulamaları mevcuttur. Takvime eklenen bir olayın vakti geldiğinde ya da bir süre öncesinde e-posta ya da sms ile kullanıcılar uyarılmaktadır.
GOOGLE DRIVE NEDIR?
Google Drive Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir.[1][2] Bu hizmet kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve işbirliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive, dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını işbirliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan, Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar internet arama motorları tarafından aranabilir.
Google Drive 24 Nisan 2012 tarihinde hizmete sunulmuştur ve 2014 yılı Ekim ayı itibarıyla aylık aktif kullanıcı sayısı 240 milyondur.
GOOGLE DOKUMANLAR NEDIR?
Google Dokümanlar
Google Dokümanlar, metin dokümanı oluşturup biçimlendirmenize ve diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak ortak çalışma yapmanıza olanak tanıyan çevrimiçi bir kelime işlemcidir. Google Dokümanlar ile şunları yapabilirsiniz:
- Bir Word dokümanı yükleyip Google dokümanına dönüştürebilirsiniz
- Boşlukları, aralıkları, yazı tiplerini ve renkleri ayarlamak gibi eğlenceli şeyler yaparak dokümanlarınıza stil ve biçimlendirme kazandırabilirsiniz
- Başkalarına düzenleme, yorum yapma veya görüntüleme erişimi vererek, onları sizinle birlikte bir dokümanda ortak çalışma yapmaya davet edebilirsiniz
- Gerçek zamanlı olarak ortak çalışma yapabilir ve diğer ortak çalışanlarla doğrudan dokümanının içinden sohbet edebilirsiniz
- Dokümanınızın düzeltme geçmişini görüntüleyebilir ve herhangi bir sürüme geri dönebilirsiniz
- Bir Google dokümanını masaüstünüze Word, OpenOffice, RTF, PDF, HTML veya zip dosyası halinde indirebilirsiniz
- Bir dokümanı başka bir dile çevirebilirsiniz
- Dokümanlarınızı diğer kullanıcılara e-posta eki olarak gönderebilirsiniz
GOOGLE TABLOLAR NEDIR?
Google E-Tablolar
Google E-Tablolar, e-tablo oluşturup biçimlendirmenize ve eş zamanlı olarak diğer kullanıcılarla çalışmanıza olanak tanıyan çevrimiçi bir e-tablo uygulamasıdır. Google E-Tablolar ile şunları yapabilirsiniz:
- Excel, .csv, .txt ve .ods biçimindeki verileri içe aktarıp Google e-tablosuna dönüştürebilirsiniz
- Excel, .csv, .txt ve .ods biçimindeki veriler ile PDF ve HTML dosyalarını dışa aktarabilirsiniz
- Verileriniz üzerinde hesaplamalar yapmak için formül düzenlemeyi kullanabilir ve istediğiniz şekilde görünmesini sağlamak için biçimlendirmeden yararlanabilirsiniz
- E-tablonuzu düzenleyen diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak sohbet edebilirsiniz
- Verilerinizle grafikler oluşturabilirsiniz
- Blogunuza veya web sitenize e-tablonuzun tamamını veya dilediğiniz sayfalarını yerleştirebilirsiniz
GOOGLE SLAYTLAR NEDIR?
Google Slaytlar
Google Slaytlar, çalışmanızı görsel bir şekilde sergilemenize olanak tanıyan çevrimiçi bir sunu uygulamasıdır. Google Slaytlar ile şunları yapabilirsiniz:
- Sunu oluşturabilir ve oluşturduğunuz sunuları düzenleyebilirsiniz
- Arkadaşlarınız veya iş arkadaşlarınızla bir sunuyu düzenleyebilir ve kolayca diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz
- .pptx ve .pps dosyalarını içe aktarabilir ve Google sunularına dönüştürebilirsiniz
- Sunularınızı .pdf, .ppt, .svg, .jpg veya .txt dosyası olarak indirebilirsiniz
- Sunularınıza resimler ve videolar ekleyebilirsiniz
- Sunularınızı bir web sitesinde yayınlayabilir veya bir web sitesine yerleştirebilirsiniz
GOOGLE GOGGLES NEDIR?
Google Goggles hizmeti uzun süredir var olan ama sürekli geliştirilen bir Google Labs uygulaması.Google çıkış noktası olan ve en çok güvendiği arama sistemini sunduğu tüm hizmetlerin içine entegre etmeyi çok seviyor. Goggles'ta aslında akıllı bir görsel arama, tarama ve tanıma sistemi. Cep telefonunuz aslında Google'ın bir gözü olarak çalışıyor ve size gösterdiğiniz şeyin ne olduğunu tanımaya ve anlamlandırmaya çalışıyor. Sonuçlar İngilizce olarak başarılı olsa da Türkçe için özellikle metin tanıma da fazlaca yol katetmesi gerekiyor.
2 yıl önce tanıtılan ve yavaş ilerleyen bir proje olan Gogglesile neler yapılabileceğinize bir göz atalım. Öncelikle uygulamayı mobil cihazımıza indirmemiz gerekiyor.
Adım 1: Android uygulaması Goggles ismiyle Google Play Market'te 1.5 yıldır var olmasına karşın, iPhone uygulaması henüz yeni aktif edildi. iTunes mağazasında Google Search adı altında kullanıcılara sunuluyor. Aşağıda ki bağlantılardan Goggles uygulamasını mobil cihazınıza indirebilirsiniz.
GOOGLE HANGOUTS NEDIR?
Google Hangouts Nedir? Google Hangouts Ne İşe Yarar?
Sonunda Google, G Talk’ı tarihe gömdü ve dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sisteminin sahibi olmanın avantajıyla pazarı ele geçirmek için hem metin tabanlı mesajlaşma hem de video-konferans özellikleri sunan yeni hizmeti Hangouts’u kullanıcılarına sundu.
Hangouts da hem yazarak mesajlaşabiliyor, hem de (aynı anda 10 kişiye kadar) video konferans yapabiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla birbirinize fotoğraf göndermek, kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerlerde ifadeler ile duygularınızı anlatmak hatta yaptığınız video görüşmesini aynı anda kaydedip, daha sonra Youtube’dan yayınlamak da mümkün.
Hangouts’un en önemli artısı, her platformda kullanılabiliyor olması. Sadece telefonla değil, masaüstü ya da dizüstü bilgisayardan Gmail ve Google+ arayüzlerine girerek, Android ya da iOS cihazlarda kendi uygulamasını kullanarak, yine aynı platformlarda Google+ uygulamasının içinden hatta Chorme eklentisi ile sadece tarayıcı açıkken bile sohbet etmek mümkün. Artık Google Hangouts ne olduğunu ve hangouts ne işe yaradığını öğrenmiş oldunuz. Şimdi ise aklına takılan hangouts nasıl kullanılır sorusuna cevap vermek istiyoruz.
Hangouts Nasıl Kullanılır?
Öncelikle, bir Gmail ya da Google+ hesabınız olmalı. Bu hesapları kolayca açabilirsiniz.
Gmail hesabınıza web tarayıcınız ile girdiğinizde, sol alt köşede adres rehberinizdeki kişilerin ya da en son e-posta alıp/gönderdiğiniz bağlantılarınızın isimlerini göreceksiniz. Eğer bu kişiler o an çevrimiçi ise, isimlerinin yanında yeşil birer simge olacak. Üzerlerine tıklayarak mesaj gönderebilir, eğer bilgisayarınızın bir kamerası varsa video sohbet başlatabilir ya da telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
Yine tarayıcınız ile Google+ profilinize girdiğinizde ise anasayfada sağda Hangouts sütununu bulacaksınız.
Bir diğer yöntem, Android ya da iOS cihazınızda, ki bu akıllı telefon ya da tablet olabilir; Hangouts uygulamasını indirerek kullanmak. Aynı şekilde, Google+ uygulamasının menüsünden Hangouts sekmesine tıklayarak da ulaşabilirsiniz.
Son olarak ise Chrome tarayıcı için özel eklentisini yükleyerek Hangouts’u kullanmanız mümkün.
Uygulamanın en önemli dezavantajı, Whastapp ya da Facebook Messenger gibi rakiplerine oranla kullanıcı sayısının henüz çok fazla olmaması.Ancak gerek kullanım kolaylığı, gerek stabillik, gerekse tasarım açısından tüm rakiplerinden çok daha iyi durumda.
Aslında Hangouts, yazıdan çok görüntülü-sesli sohbete odaklanmış durumda, bunu da Google’ın Google Glass yatırımı olmasına bağlıyoruz. Şirketin amacı, özellikle Hangouts’un canlı yayın ve çok kişili video-konferans özellikleri sayesinde Google Glass kullanıcılarına farklı bir deneyim yaşatmak.
Gerçekten de, Hangouts’un gerek 10 kişiye kadar çoklu kullanıcıyı destekleyen video konferans özelliği, gerekse iki kişi arasındaki video sohbeti Skype’a oranla daha kullanışlı. Özellikle, video görüşme isteği gönderdiğiniz kişi çevrimiçi değilse bile telefonu çalarak haberdar olması güzel düşünülmüş. Ayrıca çoklu konferans görüşmelerine daha sonradan katılabilmek de mümkün.
Son dikkat çekici özellik ise, video görüşmelerini isterseniz aynı anda kaydedip, daha sonra Youtube üzerinden yayınlayabilmeniz ve önceden planlanmış video görüşmelerini takviminize kaydederek günü-saati geldiğinde katılabilmeniz.
GOOGLE GORSEL ARAMA NEDIR?